Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей:

РСМ и Албания няма да бъдат разделяни за начало на преговори за еврочленство

Оливер Вархей
Снимка: БГНЕС

Северна Македония и Албания няма да бъдат разделяни при започването на преговори за присъединяване към ЕС - това каза еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей в Страсбург, където днес заседава колегиумът на комисарите .

Задължително е да гарантираме доверието в ЕС и да дадем нов живот на процеса за присъединяване, ако страните членки са извършили реформите, каза Вархей.

Той подчерта, че отлагането на преговорите с Албания и Северна Македония има негативно влияние върху това доверие:

„Затова висящите двустранни въпроси между България и Северна Македония трябва да бъдат решени с абсолютен приоритет. И двете страни осъществиха реформите и заедно изпълниха условията за започването на преговори. Затова е от ключово значение страните членки да приемат преговорната рамка, така че междуправителствените конференции да започнат възможно най-бързо, да се надяваме до края на годината“.

Еврокомисар Вархей допълни, че е пътувал и до България, и до Северна Македония, където се е срещнал с лидерите им и допълни, че се надява на тази база да се намери решение.

По-рано на заседание на комисията по външни работи евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев се обяви за разделянето на двете страни, започването на преговори с Албания и подчерта, че България не може да наблюдава дискриминация на хора, които се обявяват за българи в западната ни съседка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна