Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари и специалисти от Спешна помощ и Covid отделения на протест пред МЗ

| обновено на 20.10.21 в 14:27
Снимка: Ани Петрова



Медици от центрове за Спешна помощ в цялата страна се събраха на протест пред Здравното министерство с искане за по-добри условия на труд.

Протестът на спешните медици и лекари от Covid отделения в странатае с искане за 40% увеличение на заплатите, трудът им да се признава като първа категория при пенсиониране и по-справедливо разпределение на средствата за първа линия в борбата срещу Covid. Такова е искането и на д-р Иво Георгиев, който работи в Спешна помощ Видин.

„Председател съм на синдикат „Защита“ към национален синдикат „Здравеопазване“. Работя в Спешна помощ в град Видин. Идваме тук, за да изразим нашето отношение към хората, които докараха системата не до колапс, а до срутване, до сриване. Положението е трагично! Системата е срината, няма координация между хората, които карат болните, „Спешна помощ“ и болничните заведения, които ги приемат и това докарва до едно голямо кощунство спрямо нашите пациенти, спрямо българският пациент“.

В края на миналата седмица здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че заплатите на Спешна помощ ще бъдат увеличени, а парите за това са предвидени в бюджета за догодина. Това обаче не успокоява напрежението сред медиците, казва още д-р Георгиев.

Според Милена Атанасова от синдикат „Защита“, които организират протеста на медиците, причината за недоволството са неспазените обещания на служебния здравен министър. 

д-р Иво Георгиев
От Синдикат „Здравеопазване“ към Национален синдикат „Защита“ се разграничиха от политическия протест, който започна едновременно с техния. Той беше подкрепен и от граждани. Протестиращите се обявиха против въвеждането на Зеления сертификат като пропуск за редица мероприятия и против ваксините срещу Covid. 


Двата протеста се сляха и от Здравното министерство се преместиха в триъгълника на властта, където блокираха движението. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени