Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва претоварването на "Вера Су"

| обновено на 20.10.21 в 12:22
Снимка: Румен Сарандев

Текат последни приготовления за акцията по претоварването на заседналия край бреговете на „Яйлата“ кораб. Платформата, на която са хидравликата и помпата за втечнения азот, вече е стабилизирана.

30 дни след засядането на „Вера Су“ и втори ден от началото на акцията по претоварването реалните действия започват. Продължава отводняването на машинното отделение.

Според плана около 10 часа платформата стигна до кораба с помощта на влекач от пристанището в Каварна. Снабдена е с помпа за източването на втечнения азотен тор и хидравлика за отварянето на капаците на хамбара.

Трите баржи, които ще участват в претоварването, в момента се подготвят във Варна за акцията.

Последните изследвания на водата около кораба, които правят от МОСВ, показват пик в стойностите на азот-амониев. Лаборатория е установила и наличие на нефтени продукти.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев е възложил изготвянето на техническо задание за оценка на въздействието върху акваторията на Черно море в района на защитена местност „Яйлата“ от страна на авариралия кораб.

От Окръжна прокуратура – Добрич, която разследва инцидента, съобщиха, че се предвижда качване на следователи.

Метеорологичните условия днес са подходящи за акцията и уверенията са, че се работи в 24-часов режим. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР