Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Испания прехвърля над 1 млрд. евро на автономните региони и градове за „устойчива мобилност“

Испанското правителство одобри прехвърлянето на над 1 милиард евро към автономните региони и градове за "декарбонизация на мобилността и цифровизация на транспорта", съобщи министърът на транспорта Ракел Санчес. 

Тя уточни, че официалното ратифициране от страна на регионите ще стане на 4 ноември, когато ще се проведе Национална транспортна конференция. 

Точната сума е 1 милиард и 10 милиона евро, които ще дойдат от европейската помощ за План за възстановяване и устойчивост. 947 милиона от тях ще бъдат прехвърлени към автономните региони тази година, а останалите 63 милиона следващата. С парите ще се финансират проекти, които подобряват качеството на въздуха и намаляват вредните емисии и шума. 

Ще се насърчава устойчивостта, достъпността и дигитализацията на градския транспорт, разработването на пешеходни маршрути, мрежи за велосипедни платна и паркинги за велосипеди. 

Целта е "да преобразим мобилността си, за да я направим по-безопасна, устойчива и свързана", каза министър Санчес и припомни, че "30% от парниковите газове се произвеждат в резултат на мобилността".

Парите ще бъдат насочени по две линии.

От една страна, 900 милиона евро ще се използват за обособяване на зони с ниски емисии в градска среда и за цифровото и устойчиво преобразуване на обществения транспорт. От друга, 110 милиона ще бъдат отпуснати за цифровизация на регионалните транспортни услуги, включително железопътният транспорт.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР