Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Цветята" с премиера в Театър "София"

Снимка: Иван Дончев - sofiatheatre.eu

На 20 октомври в театър “София“ е премиерата на новата българска пиеса „Цветята“ от Теодора Иванова - Додо. Това е и пиесата, спечелила конкурса на Театър “София“.

„Цветята“ е емоционален разказ за любовта – онази любов, към която непрекъснато се стремим, но не можем да задържим, да отгледаме, да съхраним. Неосъществената любов.

Авторът въвежда деликатно в интимния свят на персонажите, в една неочаквана вселена от чувства, които избуяват и се преплитат, срещат се и се отдалечават като нежни, красиви цветя, крехки и преходни като живота и също така вечни.

sofiatheatre.eu

В този свят на чувства всеки един от персонажите изгражда своя представа за реалността, която се разминава с представата и усещането на другия за пространство и време. Това разминаване създава парадоксални драматични ситуации, понякога забавни и смешни, а понякога горчиви като утайката от кафе. В спектакъла те са разгледани през призмата на най-актуалните теории на астрофизиката за мултивселената и през интуитивните образи и прозрения на поезията.

Зрителят е въвлечен в една игра на съпоставяне на значения и изграждане на хипотези за случващото се. А дали светът – такъв, какъвто си мислим, че го познаваме – действително съществува?

За пиесата разказва в “Нашият ден“ актрисата Симона Халачева.

“Пиесата се поставя за първи път. Това е много уникално нещо, защото за първи път ние изричаме тези думи. За първи път ние правим така, че пиесата да оживява и това е много специално усещане и за нас, и за драматурга.

Пиесата е за разминаването в любовта, за мултивселените, за тази любов, която преминава през всички възможни времеви пространства.

Това са двама души, които непрекъснато се търсят и притеглят до момента, в който се надяват в едно времево пространство, в една и съща вселена да се засекат, така че и двамата да са свободни, и двамата да са готови за тази среща.

Пиесата е непредвидима, през цялото време държи вниманието на публиката, нямаш секунда, в която да предположиш какво би могло да се случи. Екипът е чудесен. Някак пиесата намери точните парченца, за да оживее по най-добрия начин."

Чуйте Симона Халачева в звуковия файл.

Снимки: Иван Дончев - sofiatheatre.eu
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна