Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата

Остеопорозата – как да разпознаем “тихия крадец“

| обновено на 20.10.21 в 12:31
Pixabay

Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката.

Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата.  Сред факторите за повишен риск са   генетичната предразположеност, както  и  възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начина на живот – нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Златимир Коларов, председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза.

Първите симптоми

Остеопорозата се определя като “тихият крадец“, който се промъква и започва да краде костна маса. Ние професионалистите познаваме това нейно поведение и можем да изпреварим събитията като диагноза. Първите прояви са, когато настъпят фрактури на прешлените, но това вече е доста късен момент от развитието на болестта.

проф. Златимир Коларов

Това не означава, че всяко намаление на костната маса веднага трябва да започне някакво активно агресивно лечение.

Това е момент на много точна преценка. Да се прецени възрастта на жената, наличието на рискови фактори, темпът, с който настъпва. Да се преценят също и придружаващи заболявания, придружаващо лечение, за да отдиференцираме дали това е естественото стареене на костната система, което е генетично предопределено при човешкия род, или се касае за по-бърз ход, по-високи рискове, когато трябва и по-агресивно и ранно да се насочи.

Фамилност на заболяването

Роднини, страдали от това заболяване, не са определящи. Но има известна връзка. Един от рисковите фактори е остеопорозата или фрактура при майката. Това е косвен риск за фрактура и при дъщерята. Определено има и генетичен момент.

За две от нашите болести ми е трудно да определя кога са състояния и кога са болест. Остеоартрозата, известна като “шиповата болест“ и остеопорозата.

Човешкият организъм е така генетично предопределен да развие и двете състояния в определена възраст. Например след 50 г. всеки има шипове в някаква степен, при жените след менопаузата, обикновено пет години след менопаузата се появява т.нар. постменопаузална остеопороза. Разбира се, ако жената до този момент не е имала рискови фактори, като друга ревматична болест, лекарства като глюкокортикостероиди, ако е пушачка и т.н.

Когато тези две състояния вървят паралелно с възрастта, не смущават качеството на живот на болния, не го лимитират в ежедневието, няма голям риск от фрактури от остеопороза, тогава отиваме към профилактика.

Когато преценим, че състоянието доста по-бързо се развива преди да изтекат тези пет години, или ранна менопауза.

Има жени, при които поради различни гинекологични състояния, са оперирани около 30-годишна възраст, отстранени са яйчниците. Тогава вече можем да очакваме при тях костната маса да намалее в значителна степен и да нарасне рискът от фрактури. Тогава вече и ние се намесваме с нашите терапевтични средства.

Медикаментите и странични ефекти

Няма безвредна субстанция, зависи от специфичния генотип, специфичния ген на човека, който приема даденото лекарство. Ако приема нестероидни противовъзпалителни например, които са част от лечението, има риск от стомашно кървене. Следим болните, когато се появят подсказващи симптоми.

Храната

Трябва да се консумира мляко и млечни продукти. Това, което срещам много пъти, че млякото е вредно е пълен абсурд. Първата храна, която поемаме, е млякото. Това е майчината ни храна, с която сме закърмени. То съдържа много ценни витамини, калций и други микроелементи, които са необходими антитела за малките бебета и децата.

Приемането на млечни продукти определено помага. Абсурдът е, че веганите ядат само растителни храни, защото не могат да си набавят мастно разтворимите витамини. Млякото идва чрез животински мазнини.

Хранителните добавки

Това е много деликатна сфера. Не знаем кой и къде ги е произвел – в какви санитарни и хигиенни условия. Всяко лекарство на известна фирма може да проследите по партидата всички по веригата, които са участвали в неговия синтез.

Чуйте проф. Златимир Коларов в звуковия файл.

Снимки: Pixabay, Уикипедия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна