Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ръст на инфлацията в ЕС през септември до 13-годишен връх от 3,6%

Хармонизирната инфлация в България се повиши с 4,0%

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до 13-годишен връх от 3,4%, а в целия Европейския съюз нарасна с 3,6%, като се очаква тя да продължава да се ускорява и през следващите месеци, показват данни на Европейската статистика.

Спрямо август индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната и в целия ЕС се повиши през септември с 0,5%.

Спрямо година по-рано инфлацията в еврозоната се ускори през септември до 3,4% от 3,0% през август, докато в целия Европейския съюз - до 3,6% от 3,2% месец по-рано, достигайки най-високо ниво от края на 2008г.

Най-голям принос за инфлацията допринесоха растящите цени на енергията, следвани от тези на услугите, на неенергийни промишлени стоки и на храните, алкохола и тютюна.

Графики на потребителските цени в ЕС и еврозоната (год./год.)


Най-висока година инфлация през септември беше отчетна в Естония и Литва (повишение с под 6,4%), следвани от Полша (повишение с 5,6%), докато най-ниската инфлация беше отчетена в Малта (едва 0,7%), следвана от Португалия (1,3%) и Гърция (1,9%).

Според данните на Евростат годишната потребителска инфлация в България през септември с 0,3% спрямо предходния месец и се ускори на годишна база до 4,0% от 3,1% през август, потвърждавайки данните на НСИ от по-рано тази седмица за хармонизираната инфлация в нашата страна.


Инфлация в ЕС (г./г.) през септември за отделните държави членки


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР