Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдивските университети минават на онлайн обучение

Студенстките съвети искат отсрочка от месец за зеления сертификат

| обновено на 21.10.21 в 10:15
Снимка: Радио Пловдив

От днес Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Университетът по хранителни технологии, Акамедията по музикално, танцово и изобразително изкуство и Аграрният университет минават на онлайн обучение. Причината е изискването на „зелен сертификат“ за студенти и преподаватели, заложена в заповедта на министъра на здравеопазването.

Със заповед на ректора на Пловдивския университет „П. Хилендарски“ проф. Румен Младенов учебните занятия и изпити на всички студенти, специализанти и докторанти във вуза ще се провеждат изцяло в електронна среда. Държавните изпити и защитите на дипломните работи ще могат да се провеждат само ако и изпитващите, и изпитваните притежават зелен сертификат. Забранява се достъпът на външни хора и до сградите, и общежитията на университета.

"И ние минаваме изцяло на онлайн обучение", каза пред Радио Пловдив ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева.

В Университета по хранителни технологии също се въвежда електронно обучение, съобщи ректорът проф. Пламен Моллов. „Онлайн ще са както лекциите, така и ликвидационната сесия. Всички административни звена, включително и катедрите, минават на 50 % присъствие“, обясни той.

В УХТ още в края на септември са направили проучване колко от преподавателите и от студентите са ваксинирани или преболедували КОВИД-19. „Данните показаха, че само 10 % от студентите бяха имунизирани, а за 40 % няма никаква информация. При служителите 45 % са ваксинирани, а 17 % имаха сертификат за антитела“, каза проф. Моллов.

Около 3000 студенти се обучават в УХТ, от които около 600 са в сградата на ВУЗ-а в Пловдив.

В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство 790 студенти също минават на дистанционно обучение, каза ректорът на АМТИИ проф. Тони Шекерджиева – Новак. „70 % от колегите или са ваксинирани, или са преболедували“, посочи тя.

Припомням, че първо Медицинският университет в Пловдив от началото на учебната година въведе изискването на ваксинационен сертификат или отрицателен PSR или антигенен тест. 

Студентите ще продължат да се обучават дистанционно до влизането в сила на нова заповед на здравния министър, която отменя настоящата. Националното представителство на студентските съвети, обаче, ще поиска отсрточка за влизането в сила на зеления сертификат за висшите училища.

В предаването "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на студентските съвети Даниел Паруше обяви около какви искания са се обединили на извънредната им среща: "Ще изискваме от МФ и МОН да имаме пунктове, които са разрешени за ваксинация във ВУЗ. За да може на един пункт  да се направи имунизация, а на другия - бърз тест", каза Парушев. 

Студентските съвети се надяват на диалог, защото по думите на председателя на националното им обединение, не всичко се рашава с протести.

„Единствено МУ-Пловдив ще се адаптират много бързо, те вече го направиха. Проф. Мурджева даде възможност за зелен сертификат още в началото на учебната година. Те са един от малкото университети, които ще успеят да се справят бързо в тази ситуация“, каза Парушев.

Той сподели още, че по последни данни имунизираните преподаватели преподаватели са между 50 и 75%.

„Единственият начин да разберем какъв процент от студентите са ваксинирани е чрез анкетни карти направени от самите университети“, каза Парушев.

По неофициално проучване, направено от НПСС, ваксинираните студенти у нас са около 20%, каза още Парушев.

Чуйте цялото интервюто с Даниел Парушев в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.