Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавата на вулкана Кумбре Виеха достигна старата градска част на Ла Лагуна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северният поток лава, който излиза от единия от кратерите на вулкана Кумбре Виеха на канарския остров Ла Палма е достигнал тази сутрин старата градска част на квартал "Ла Лагуна" в Лос Лианос де Аридане. Очаква се пораженията да са големи, тъй като това е най-гъсто населената част на града.

В историческия център на града се намират стара църква, училище, аптека и много къщи, чийто жители бяха евакуирани още миналата седмица. Под заплаха е и една бензиностанция - с източено предварително гориво.

Друг поток лава вече е достигнал на 30 метра от океана. Властите са подготвили жителите на околните квартали за предстоящо генериране на вредни газове. Учените наблюдават и четвъртия кратер на вулкана, който се отвори в петък миналата седмица. Досега от него излизаше само дим и пепел, но от тази сряда вече се изхвърля лава.

Засегнати са повече от 800 хектара земя и са унищожени над 1 959 сгради. За последните 24 часа са регистрирани 71 земетресения, най-силното от които 4.8 по скалата на Рихтер. То е усетено на целия остров Ла Палма и на съседните острови Тенерифе и Ла Гомера.

И осемте летища на Канарските острови функционират, но препоръката е да се следи постоянно за отменени полети.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна