Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата “Завършвам, а сега?” подарява книги и отправя предизвикателство към гимназистите

Калоян Кирилов и Кристина Крънчева
Снимка: Катя Василева

“Завършвам, а сега?” e инициатива на финансовия консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България Стойне Василев, финансовия предприемач и консултант, създател на два стартъпа Калоян Кирилов и водещия международен консултант по бизнес, етикет, протокол и поведенчески коуч Кристина Крънчева.

Подтикнати от факта, че децата в България не се чувстват готови за професионалния си живот, когато завършат средното си образование, решават да подарят на всеки ученик от гимназиален етап на обучение (8-12 клас) по едно копие в дигитален формат на техните три книги.

Целта е да ги мотивират, вдъхновят и подготвят за това, което ги очаква след завършване на училище.

„Аз се включих с голямо удоволствие, защото образованието е една от „болните“ ми теми. Когато се върна назад и си спомня, когато аз бях в средното образование – много неща ми липсваха. Ставаше много трудно ние да си намерим книги, трябваше да взимаме от библиотеки, нямаше нови. Тези знания, които са и в трите книги – „Финансова грамотност“, „Бизнес етикет“ и „Стартъп в BG“, според мен са много важни, когато сегашните ученици станат възрастни и сами трябва да взимат решения за своя живот, бъдеще и кариера“, каза в ефира на Радио София Стойне Василев.

„Всеки от нас е родител и вижда какво се случва в училище. Децата получават образование, което след това компаниите и университетите не са доволни от неговата практичност“, добави Калоян Кирилов.

Според водещия международен консултант по бизнес, етикет, протокол и поведенчески коуч Кристина Крънчева, когато децата завършват училище те трябва да знаят как да общуват, така че да бъдат забелязани.

„Всички деца имат нужда, без значение от възрастта, от това да знаят как да се държат, но в тази възраст, от 8 до 12 клас, най-много „попиват“. В случаите, когато съм правила лекции в училища, действително ми е правило впечатление, че те искат да знаят“, каза Кристина Крънчева.

Когато учениците прочетат книгите са предвидени две допълнителни инициативи. Първата включва онлайн сесия с въпроси към тримата автори, а втората инициатива е насочена към отделните класове или семейства, в която авторите на трите книги ще задават въпроси, свързани с книгите им, а участниците дали верни отговори ще получат награди.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Кристина Крънчева, Стойне Василев и Калоян Кирилов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна