Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Асен Гудев: Синдромът на професионалното прегаряне при медиците е масов

Здравната система е под голям натиск и качеството на грижите няма как да е на необходимото ниво

Снимка: facebook.com/cardiologiabg

"Здравната система е под голям натиск и качеството на грижите няма как да е на необходимото ниво. Синдромът на професионалното прегаряне е масов и това не е проблем на индивида, а на системата". Това каза пред БНР кардиологът проф. Асен Гудев, председател на УС на Дружеството на кардиолозите в България.

Той апелира хората с рискови здравни фактори да спазват противоепидемичните мерки и да се ваксинират, ако вече не са:

"Дружеството на кардиолозите в България разпространи позиция, призоваваща лекарите и пациентите с кардиологични проблеми да се ваксинират. Наличието на сърдечно-съдови заболявания не е контраиндикация, а напротив - абсолютна индикация е да се направи ваксинация".

Кардиологът беше категоричен, че и близките на хора със сърдечно-съдови заболявания трябва да си поставят ваксина.

Проф. Асен Гудев коментира, че на картата на ваксинациите в света България е "едно бледо петно, сравнимо само с африканските държави":

"Това недоверие към препоръките на лекарите за ваксиниране се заплаща с човешки трагедии. Не мога да си обясня защо допуснахме да се стигне до това".

Той подчерта, че нелекуването на други заболявания заради Covid инфекцията е проблем, но въпреки това има протести срещу ваксинацията.

По думите му в началото на Covid епидемията много лекари са заели ненаучна позиция:

"За съжаление балансът на мнения беше изкривен - твърде много се даде възможност на хора, които говориха против това, че има Covid-19, че това е измишльотина. Сега плащаме висока цена. Процесът вече е вън от контрол, ще има експоненциално разпространение на епидемията. Скептик съм, че в следващите седмици ще можем да се стигне до намаляване на заболеваемостта и на смъртността". 

"Мерките се въвеждат твърде късно и твърде малко", каза проф. Гудев по повод на влизащия в сила от 21 октомври зелен сертификат.

Интервюто на Георги Марков с проф. Асен Гудев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени