Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янаки Стоилов подкрепи номинираната за шеф на ВКС Галина Захарова

| обновено на 21.10.21 в 18:17
Галина Захарова
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов няма да издига своя номинация за нов председател на ВКС. 

Той каза, че няма да се възползва от това свое правомощие заради качествата и авторитета на заместник-председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова, която е първата номинация за председател на върховната съдебна инстанция.

Освен съдиите от Върховния касационен съд,  право да номинират имат трима представители на Съдийската колегия и самият правосъден министър. Следващият четвъртък ще стане ясно дали съдебните кадровици ще се възползват от правото си, но вече е ясно, че Стоилов няма да го направи: 

"Кандидатурата на Галина Захарова отговаря на всички изисквания не само формални, но и като стандарти, които да бъдат изисквани от хората, които заемат най-високите позиции в съдебната власт. Тази кандидатура заслужава подкрепа и засега аз не виждам нужда да предприемам някаква своя собствена инициатива, след като Върховният касационен съд като израз на неговото самоуправление е упражнил възможността, с която разполага".

"Тя е преминала през всички нива на съдебната система, показала е достойно поведение, включително във ВСС, когато не е съгласна с негови решения, получила е доверието на своите колеги в рамките на процедурата", каза още той.

Правосъдният министър не вижда проблем  ако Галина Захарова остане единствена номинация: 

"Не е задължително да има множество участници. Следващата седмица ще знаем вече каква е ситуацията относно кандидатите. Вече в друг политически период ще се извърши и изборът от страна на Висшия съдебен съвет".

Гласуването ще е на 14 януари, а за да има избор, трябва от мнозинство от минимум 17 члена на Висшия съдебен съвет. 

След съдийски бойкот на вакантните места в Съдийската колегия изборът отива в ръцете на Прокурорската. 

Масовото негласуване на съдиите Янаки Стоилов  коментира така: "Малкото време, което остава до края на мандата на този Висш съдебен съвет, но не трябва да подценяваме и ниското доверие към него, което според мен е допринесло за ниското участие в това събрание".

От 84 присъствали на Пленума на Върховния касационен съд  83-ма са подкрепили Захарова.

Тя не е взела участие в гласуването.

Номинирана е от Търговската и Наказателната колегия на съда заради своя професионализъм, принципност и почтеност. Подкрепа Галина Захарова е получила и от Гражданската колегия. Според магистратите време е за жена начело на Върховния касационен съд. "Нека не подчиняваме решенията си на лични пристрастия и дадем доверие на една диалогична, умна и креативна, с ясна визия за бъдещата работа и отговорности дама!“, пише в предложението.

Захарова е дългогодишен наказателен съдия. В момента е заместник-председател на Върховния касационен съд. Бивш член е на Висшия съдебен съвет, но подаде оставка предсрочно в знак на несъгласие с кадровата му политика.

Освен Пленума на Върховния касационен съд номинации могат да правят трима членове на Съдийската колегия и правосъдният министър. Дали ще се възползват, ще е ясно най-късно след седмица.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна