Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да не допускат разделение между САЩ и Европа заради Афганистан

Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците в НАТО да не допускат разделение между Съединените щати и Европа заради разногласията по отношение на Афганистан.

Страната падна под властта на талибаните през август, след като президентът Джо Байдън реши да изтегли американските войски набързо, без да се съобразява с препоръките на европейските си съюзници.

„Афганистан показа рисковете и предизвикателствата от мащабна операция извън пределите на НАТО. Но не бива да си вадим изводи, че не трябва повече да се ангажираме с военни операции срещу екстремизма и тероризма“, каза генералният секретар на НАТО.

Как да предотвратят превръщането на Афганистан отново в убежище за международни терористи - това ще разискват на днешната си среща министрите на отбраната на Северноатлантическия пакт.

Русия, Китай и Иран ще работят с новото правителство на талибаните в името на регионалната стабилност. Това се посочва в заключителната декларация след днешната среща на московския формат за консултации по Афганистан. В преговорите участва и високопоставени делегация на талибаните начело с изпълняващия длъжността министър на външните работи Амир Хан Мотаки.

В публикуваната на сайта на руското министерство на външните работи декларация се подчертава, че практическото взаимодействие с Афганистан трябва да се изгражда с оглед на новата реалност, а именно идването на власт на талибаните, независимо от официалното им признаване от международната общност. Руският министър на външните работи Сергей Лавров приветства усилията на талибаанте за стабилизирането на Афганистан, но същевременно изтъкна, че задачата за постигането на траен мир  остава актуална:

„Залогът за успешното ѝ решаване е преди всичко във формирането на наистина представително правителство, което трябва напълно да отразява интересите на всички не само етнически, но и политически сили в страната“.

В московския формат участват Русия, Съединените щати, Китай, Иран, Индия, Пакистан и централноазиатските държави. От държавния департамент съобщиха, че американският представител не може да пристигне в Москва заради „логистични проблеми“, като в същото време оцениха срещата като ефективна и конструктивна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени