Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Годишнина от официалното откриване на големия адронен колайдер в ЦЕРН

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 21 октомври има годишнина от официалното откриване на големия адронен колайдер в ЦЕРН: Какво е значението му (освен голямо) и какво представлява той 13 години след началото. Редакторът Светлана Тодорова-Гергова коментира темата и разговаря с доц. Борислав Павлов от катедра „Атомна физика“ във ФФ на СУ, представител на екипа, който работи с колайдера.

"Гледам щастливите физиономии на официалните лица на снимка от церемонията по откриването на големия адронен колайдер – тоест ускорител на частици, в ЦЕРН  и си казвам, че явно е много важно достижение на науката той, за да му се радват така, както и тържество на способността на човечеството да се обединява в името на общи каузи. В този огромен тунел са инвестирани сериозни средства, които не са по силите на нито една страна. България също участва в работата му чрез свои учени в ЦЕРН. 

Един от тях е доц. Борислав Павлов от СУ, който ще припомни за какво ни е да ускоряваме частици, ще разкаже от първо лице за българското участие и ще сподели впечатления от работата си в ЦЕРН. За мен остава лекото неудобство, че наред с многото въпроси, които зададох от обикновено незнание, го попитах нещо, което показва колко силно съм повлияна от утилитарното време, в което живеем и то е за практическата полза, която бихме имали от този ускорител – сякаш всичко, което прави човек, трябва да има някаква скорошна изгода. Ще чуете какво отговори той на това, а аз да допълня, че според мен, когато в ежедневието ни движи повече автентичното ни човешко любопитство,  отколкото изгодата,  ще живеем по-творчески, макар и не много изгодно."

Чуйте повече от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени

Подкасти от БНР