Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Георгиева: Модел на гаранционния фонд в туризма - готов до края на мандата ни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Важно е да се изгради модел на гаранционния фонд и да се направи промяна в Закона за туризма. Надяваме се да имаме първи вариант на фонда до края на нашия мандат, след това да продължи обсъждането и да се постигне широк консенсус, след което да се пристъпи към законови промени". 

Това каза пред БНР зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. По-рано днес се проведе среща между министерството и представители на туристическия бранш във връзка с парите за подпомагане заради пандемията. 

Туроператори планират протест заради липсата на средства от правителството за ликвидност и възстановяването на парите на клиентите. Туроператорите искат предвидените в бюджета 41,2 млн. лева да бъдат отпуснати спешно на туристическия сектор. 

Георгиева подчерта, че Министерството на туризма е заинтересувано в голяма степен да разпредели по справедлив и законосъобразен начин гласуваните средства за подпомагане на туроператорите

"30 млн. лева са разписани като мярка. Работата по разпределянето е напреднала. Обобщаваме мнението на останалите ведомства. Очакваме нотификацията от Европейската комисия. Парите ще бъдат разпределени до края на годината". 

И уточни, че министерството работи за това средствата да останат за туристическия сектор

"Надделява мнението да бъдат подпомогнати туроператорите, защото те не работят пълноценно още от 2020 година", допълни Ирена Георгиева в предаването "12+3". 

Министерството ще изпрати писмо до браншовите организации с молба да подадат информация за необходимите бързи антигенни тестове

В актуализирания бюджет бяха гласувани 70 млн. лева за туризма - 30 млн. лева от тях ще бъдат разпределени на около 44 000 фирми в сектора по икономически кодове, включително и за фирми, които не са от бранша – фитнес центрове, СПА центрове, козметични студиа. Не е посочени как ще бъдат разпределени другите 30 млн. лева. За остатъка от 10 млн. лева е определено конкретно, че 6 млн. лева трябва да бъдат отпуснати на туроператорите за възстановяване на пари към клиенти и 4 млн. лева за екскурзоводите. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени