Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Без Covid сертификат за изборите - нито за членовете на СИК, нито за гласоподавателите

| обновено на 21.10.21 в 18:19
Говорителят на ЦИК Росица Матева
Снимка: БГНЕС

На изборите на 14 ноември Covid сертификат няма да бъде изискван нито от членовете на Секционните избирателни комисии, нито от гласуващите, обяви Росица Матева, говорител на Централната избирателна комисия:

„Няма такова изискване към настоящия момент. Тези, които са утвърдени сега - за изборите за 14 ноември, не се различават като мерки от утвърдените мерки за изборите на 11 юли. Нито от заповедта на здравния министър, която е в сила от днес. Изборният процес и към настоящия момент няма изискване - нито за избирателите, нито за членовете на Секционни избирателни комисии, или други категории лица, които са ангажирани с изборите, да представят такъв сертификат, за да могат да гласуват или да участват в изборите“, посочи Матева.

До края на месеца в страната ще бъдат доставени нови 1600 устройства за гласуване според сключения с фирмата доставчик "Сиела Норма" договор от вторник.

280 машини са осигурени за районните избирателни комисии с инсталирана демо версия за гласуване. Те ще бъдат използвани за обучаване на всички желаещи.

Над 56 хиляди са подадените заявления за гласуване в чужбина до крайния срок, съобщи още говорителят на ЦИК Росица Матева.

По думите ѝ Комисията е решила разписките от гласуването на изборите за президент и Народно събрание да бъдат различни, но ще се поставят в една и съща кутия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна