Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвя се монумент на площад Вацлав Хавел

Снимка: ФБ/ 85 години Václav Havel! #СърцетоПътува

На  площада, който носи името на чешкия писател, дисидент и президент Вацлав Хавел  Гражданската инициатива готви и  монумент на площад Вацлав Хавел в чест на Хавел.

Инициатори са Петър Стойнов от Софийския дискусионен форум и Яне Френски от "Ърбит".

"Най-напред ще се поставим информационни табла на площада, за да запознаем столичани и хората от кв. "Средец" да се запознаят с личността на Хавел и каква е идеята за монумента на този площад", посочи в "Хоризонт до обед" Петър Стойнов от Софийския дискусионен форум.

Софийски дискусионен форум от години работи доброволно и със съмишленици работи за каузата Хавел с убеждението, че даваме своя принос да споделим със съвременна България стандартите на личността, превърнала се в един от символите на обединена Европа.

"Хавел е и един от примерите на лично и обществено преживения път към Свободата на постоталитарния източен блок, а критериите му на независим ерудиран човек, готов без страх да се посвети на обществото, така както някой се посвещава на кауза и приятел, го довеждат до вдъхновяващ успех. Успехът на визионера и мислителя, който ни провокира и днес", казват организаторите.

"Една от малките ни победи е успехът ни да наименуваме място в историческия център на града ни на името на Хавел. Това вече в факт с помощта на община "Средец" и кметът ѝ г-н Трайчо Трайков и безпрецедентното единно гласуване на Столичен общински съвет.

Именно на пл. Вацлав Хавел ще бъде мястото, където ще честваме годишнината от рождението на Хавел, поясни в "Хоризонт до обед" Яне Френски.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени