Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Кюстендил решава за вдигане на такса смет на референдум

Администрацията предлага вдигането на промилите заради сериозните финансови затруднения пред общината.
Снимка: Община Кюстендил

Община Кюстендил е насрочила референдум на 31 октомври за повишаването на таксата смет за града и селата край него.

Администрацията предлага увеличение на таксата от 1,4 на 1,9 промила за Кюстендил и на 3,9 промила за селата, обяви кметът Петър Паунов.

Вдигането на промилите е обосновано със сериозните финансови затруднения, пред които е изправена общината, каза градоначалникът.

„Опитваме се по този начин леко да доближим таксата на имотите в малките населени места до размерите, които се плащат в града“, каза Паунов, обяснявайки по-високата ставка от 3,9 промила за селата.

„По отношение на данъка върху недвижимите имоти – 700 хиляди лева са постъпленията за 2020-а от града, докато от селата сме събрали 114 хиляди лева. Това на година средно на жител на града е 18,13 лева, а за селата е 8,42 лева“, посочи още той.

Таксата смет за Кюстендил и общината не е променяна за последните 13 години. Дали това ще стане, зависи от резултатите от допитването на 31 октомври

„Искаме да чуем мнението на всеки – затова в града гласувате само за градската ставка, в селата хората, които са регистрирани, ще гласуват таксата само за малките населени места“, каза Петър Паунов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР