Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разширява се „Синята зона“ в София

Снимка: Столична община

От първи декември „Синята зона“ за платено паркиране в София се разширява. 

Премахнати ще бъдат местата "служебен абонамент" за държавни и общински институции. Това предвиждат допълненията в Наредбата за организация на движението в София. От 2022 година ще бъде забранено придвиждането на каруци града.

Заместник-председателят на Комисията по транспорт в Столичния общински съвет Зефир Зарков посочва как ще бъде разширена "Синята зона" в града:

"По "Васил Левски" и от долната страна "Евлоги и Христо Георгиеви" по една улица от двете посоки става "синя". Затова те се обединяват с трета и с четвърта".

Предвидено е местата за платено паркиране в "Синя зона" да се разширят от 5000 на 13 000, след като част от зелената зона в районите “Оборище”, “Възраждане” и “Средец” стане синя. 

44 милиона лева до месец септември е недостигът в столичния градски транспорт. Затова е необходима помощ от държавата, подчерта председателят на Комисията по транспорт Карлос Контрера: 

"В следващите дни ще преценим как Общинският съвет официално отново да поиска помощ от държавата. За близо една година пандемия Столична община сама изнесе тежестта на кризата при намалял пътникопоток, при санитарни мерки, които отблъскват и плашат пътниците. Сега вече се намираме и в своеобразна енергийна криза".

Билетите за градския транспорт няма да поскъпват. 

От юни 2022-ра година забранено ще бъде по пътищата на града да се движат каруци. Освен задържане на каруцата, ще бъдат задържани и конете, посочва Карлос Контрера: 

"Може да бъде върнат на собственика му тогава, когато той заплати разходите по издръжката, обслужване на животното и така нататък, за да има малко равновесие".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР