Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Александровска болница спря плановите операции, за да обслужва Covid болните

Университетска болница „Александровска“
Снимка: Ани Петрова

Александровска болница е със спрени планови операции, за да могат лекарите да обслужат Covid болните. От вчера леглата за терапевтично лечение за пациенти с Коронавирус са удвоени, медицински персонал не стига. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров.

Александровска болница страда от недостиг на персонал, заради натоварването от пациенти с Covid, заяви проф. Атанас Темелков от болницата: 

"При нас примерно в момента са 35 интензивни легла, но щата на клиниката за обслужване е 20 пациенти. Ние имаме нужда от друг персонал, персонал от други болници, които не лекуват такива пациенти, да бъде насочен към съответните структури, които да могат да помогнат".

Най-тежко е натоварването сред лекарите, които обслужват интензивните легла: 

"Някои от тях имат по 10-12 дежурства на месец в Ковид-структурите. Отделно продължават работа в другите интензивни отделения. Ние имаме условията, консумативите, респираторите ги имаме. Проблема е персоналът, който се претоварва прекомерно много".

Една от причините за висока смъртност е, че пациентите отиват в болницата късно: 

"По- голяма част от тези възрастни пациенти сами се лекуват, някои от тях не ходят и на лекар даже и това довежда до тежкото състояние, в което постъпват в спешните отделения. От спешното отделение трябва да го интубираме и да го поставим на апаратна вентилация".

Криза за болнични легла има и в страната, призна здравният министър Стойчо Кацаров:

"Александровска болница спря плановите операции. За да могат да обслужват болните с Ковид удвоиха броя на терапевтичните легла за лечение на Ковид от вчера. Ние сме вече в критична фаза по отношение на осигуряването на болнични легла. Такава е ситуацията и в останалите болници в София и в страната".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР