Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новата книга на Хайри Хамдан е стихосбирката "Аз, бедуинът"

Румяна Емануилиду: От него се вдъхновяват млади български автори

Хайри Хамдан
Снимка: Станислава Пирчева

"Писателите, поетите, музикантите, художниците са съвестта на обществото. Те успяват да гледат зад видимото, да преценят какъв принос могат да дадат на това общество, каква надежда, спасение, защото и този вирус ще мине, но предизвикателствата са сериозни", каза за БНР Хайри Хамдан, писател, автор на няколко книги, преводач.

Най-новата му книга – стихосбирката "Аз, бедуинът" – ще бъде представена на 22.10.2021 г., петък в Съюза на българските журналисти.

По думите му един добър преводач трябва да познава добре майчиния си език:

"Имам много любими, съвременни поети, писатели, познавам ги и няма как да не се повлияя от тяхното изкуство, класиката е по-трудна". 

Аз не мога да си представя светът без книга:
"Книгата разкрасява ума, дава на всеки индивид свой любим герой, метафора или цитат".

В предаването "Нощен хоризонт" издателят на новата книга на Хайри Хамдан Алина Караханова заяви, че тя винаги се е възхищавала на този писател.

"Той беше като една легенда, ореол. Когато разбрах, че ще дойде в издателството бях толкова развълнувана".

Румяна Емануилиду, журналист и писател коментира:

"Колко е хубаво, че в българската литература имаме привилегията да твори един толкова цветен, многопластов, интелигентен и чувствителен поет и писател като него. Не случайно от него се зареждат и чувствителни млади български автори. Друга негова черта и достойнство е това, че малцина са писателите, които така се раздават на младите без да са ментори,  при него се случва съвсем естествено, трогателно дори".


Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР