Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво е нормално – "Между зверове и ангели"

Снимка: mcusercontent.com

„Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия „Радиатор“, Ню Йорк, и галерия „Структура“, София. Провежда се онлайн чрез създаване на уникална кураторска платформа за обмен на идеи, представена в поредица от изложби с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.
 
„Какво е нормално“ e опит за преразглеждане на популярните в момента формати за представяне на съвременно изкуство онлайн. 

Проектът на Борис Костадинов „Между зверове и ангели“ изследва механиката на взаимодействието между човек и изкуство, при което машината е централен инструмент, посредник и вдъхновение. „Между зверове и ангели“ представя произведенията на 11 забележителни автори с международна кариера, за които Новата медийна епоха (New Media Age) е естествена среда за идейно и професионално развитие. Те задават въпроси не само за това как функционират новите технологии в съвременното изкуство, но интерпретират и дискутират Третата индустриална революция с нейните практики, политиките, икономиката, творческия потенциал, вкуса, етиката, естетиката, образованието и маркират настъпващата качествено нова ера в историята на човечеството.

Изложбата е базирана на произведения, които съществуват единствено в дигитална среда. Това е изкуство, което е започнато и завършено „като файл“. Тук не се става дума за използване на информационни технологии за създаването на художествен продукт, който впоследствие би намерил своя материален живот в което и да е физическо изложбено пространство. Средата за излагане и развитие на „Между зверове и ангели“ е само и единствено онлайн пространството.

Именно защото изложбата живее изцяло в екосистемите на дигиталния океан, то нейното разглеждане, асимилиране и критически анализ предполагат съпричастност, разбиране и естествено – технологичен опит и любопитство към изкуствения интелект и творческата дейност, предпоставена от него.

Пандемията наложи шоково и тотално преосмисляне, едно голямо завръщане и реабилитация на изкуството в дигитална среда. Днес международната артобщност възприема и експлоатира по-бързо от всякога, виртуалните възможности за създаване, консумиране и разпространение на съвременно изкуство. Затова „Между зверове и ангели“ се занимава и с пазара на изкуство, крипотовалутите, с новата икономическа и социална позиция на артиста, както и с новаторската концепция за това, че стойността на едно произведение се състои само и единствено в неговата идея, а не във физическия материал, от който то е създадено.

„Какво е нормално“ не би било възможно без активното сътрудничество на Мария Василева, Тамаш Вези и Даниела Костова. Координатор: Гергана Мудова.

Всички проекти са достъпни на специално разработения уебсайт www.whatisnormal2021.com и чрез онлайн платформите на Structura и Radiator. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на република България. Аудиоразходката Crossing Views се реализира благодарение на програмата за Социално ангажирано изкуство към Национален фонд "Култура".

Изкуствоведът от галерия "Структура" Мария Василева и Борис Костадинов, куратор на изложбата „Между зверове и ангели“, разказват повече в "Артефир".

Снимки – mcusercontent.com, whatisnormal2021.com, предоставени от галерия "Структура"
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени

Подкасти от БНР