Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заради поскъпналия ток на борсата

Държавата компенсира фирмите със 110 лева на MWh за октомври и ноември

За да няма драстичен скок на тока за бита от 1 януари следващата година, КЕВР ще обмисля други мерки, вероятно намаляване на такси

Снимка: БГНЕС

110 лева за 1 мегаватчас ще е компенсацията, която ще получат за месеците октомври и ноември небитовите потребители заради високите цени на електроенергията на свободния пазар. Правителството прие програма за компенсиране.

Помощта ще получат над 600 хиляди небитови абонати, обяви премиерът Стефан Янев:

За целта са предвидени 450 милиона лева от свръхпечалбата на АЕЦ "Козлодуй".

Парите са налични и няма да е необходима актуализация на бюджета, заяви премиерът:

„Помощта ще се отпуска автоматично - въз основа на сключен договор между Министерството на енергетиката и търговци на електрическа енергия, доставчици от последна инстанция, производители на електрическа енергия, продаващи директно на крайни небитови клиенти и оператор на организиран борсов пазар на електрическа енергия. Полагащата се сума за компенсация ще се изчислява на база на потребената енергия в мегаватчаса и фиксираната ставка за подпомагане“.

До пет дни ще са готови договорите, които Министерството на енергетиката ще сключи с търговците на ток, за да могат те да приспадат от сметките на потребителите.

Министър Андрей Живков заяви:

"И след пет дни започваме да ги сключваме, а първите компенсации се очакват с първите следващи сметки - фактури за електрическа енергия, които са от 1-во до 15-то число на месец ноември".

Към гласуваните днес компенсации не се включва определената помощ за малките и средни фирми от 30 лева, обявена по-рано от правителството:

"Онези 30 лева за малките, семейните, средни предприятия, които се включват в този диапазон, те ще си бъдат реализирани на принципа, който е обявен".

За да няма драстичен скок на тока за бита от 1 януари следващата година, КЕВР ще обмисля други мерки, вероятно намаляване на такси:

"Но това е предмет на друг разговор, по който в момента се работи и не можем да кажем нищо категорично към момента", коментира Стефан Янев.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР