Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ одобриха трета бустерна доза с ваксина, различна от първоначалната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Съединените Щати одобриха бустерни дози на ваксините срещу Covid-19 на "Модерна" и "Джонсън и Джонсън". Центровете също одобриха допълнителните дози да бъдат различни от първоначалните. 

Още от днес десетки милиони американци ще могат да си поставят бустрена доза от ваксините срещу Covid на "Модерна" и "Джонсън и Джонсън". Стъпката идва след единодушното решение на консултативен орган към Центровете за контрол и превенция на заболяванията. По-рано излезе препоръка на експерти, че дозите са безопасни и ефективни срещу коронавируса. Това означава, че американците, които са в рискови групи, могат да изберат всяка една от трите разрешени ваксини независимо от първите дози. Третата ваксина е тази на "Пфайзер/Бионтех", одобрението за чиято бустрена доза вече бе направено.

Следващата седмица Центровете за контрол и превенция на заболяванията може да публикуват подробна информация какви са предимствата на марките в различните случаи. Все още се работи за уточняване на въпроса дали е препоръчително някои групи от хора да се придържат по възможност към първоначалната ваксина.

Решението на американските власти се очаква да успокои притеснения за възможни рискове, получили се при поставянето на първите дози някои от ваксините срещу Covid-19.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!