Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу депото за отпадъци до Враждебна

| обновено на 22.10.21 в 15:27
2
Снимка: Евелина Стоянова

Живеещите в столичните квартали Враждебна и Челопечене блокираха пътя към депото за отпадъци до столичния квартал. Протестиращите настояват сметището да бъде закрито.

Ето какво казаха те пред репортер на БНР:

„Това нещо трябва да приключи - изхвърлянето на тези нерегламентирани боклуци и всякакви гадости и затрупването им със земна маса. И да се изчисти.“

„И то не какви да е боклуци, а опасни боклуци, които се разлагат стотици години напред. Ще има и следващи протести, докато не започне някакъв разговор за решаване на проблема.“

За БНР Мартин Стоянов от Инициативния комитет във „Враждебна“ обясни:

„Нагоре от кота нула 15 метра камара с боклуци, това са стотици хиляди тона боклук. Ние това нещо вече няма да го търпим, защото тоя протест не е от лятото, тука говорим за години назад протестни действия. По проекта, който ние сме го чели, сме го изискали и са ни го дали, трябваше да има десетки хиляди дървета засадени и езера, атракциони и т.н. Не само че не се случва, явно рекултивацията те я възприемат като затрупване на отпадъци, пластмаси и всякакви други с пръст. Ние ще протестираме, докато това нещо не се изчисти“.

Отговорът на Столична община:

"Третирането на едрогабаритни и смесени строителни отпадъци на площадката в кв. „Враждебна“, се извършва от „Софинвест“ ЕООД.  Всички дейности и количества са в съответствие с изискванията, заложени в разрешителното, издадено с решение на директора на РИОСВ-София, който осъществява и контрола по изпълнението му.

На територията на площадката не се приемат битови отпадъци от сив контейнер, както и разделно събрани отпадъци от опаковки, а пластмасата, хартията, дървесния материал и др. рециклируеми отпадъци, които постъпват са част от смесения строителен или едрогабаритен отпадък. Тези отпадъци впоследствие се подлагат на ръчно сортиране в обособена зона и се съхраняват на отредените за това зони до предаването им за последващо третиране на други фирми извън територията на площадката. Отговорни длъжностни лица осъществяват директен, визуален контрол на всяко МПС, както и контрол по документи на товара. При констатиране на отклонения, превозните средства не се допускат на площадката.

Столична община предприе действия за изграждане на нова площадка за третиране на едрогабаритни отпадъци, локализиране на нарушени терени, които да бъдат рекултивирани и изграждане на нови площадки за третиране и временно съхранение на строителни отпадъци. След приключване на всички законови процедури и въвеждането им в експлоатация, Столична община, съвместно със „Софинвест“ ЕООД, ще премине към финален етап на рекултивация на площадката в кв. Враждебна. Ще се запази само площадката за третиране на строителни отпадъци, а зоната за оползотворяване на инертните отпадъци ще бъде рекултивирана до паркова зона".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени