Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

През идната пролет

В „Драгалевци“ и „Симеоново“ започва изграждане на канализация за около 50 млн. лева

Мобилното студио на Радио София беше пред Националния исторически музей

Снимка: raionvitosha.eu
Кметът на район „Витоша“ Теодор Петков е изпратил до Столичната община скица, в която се очертава територията до Националния исторически музей, която би могла да стане отворен парк за разходки на граждани. Кметът на София Йорданка Фандъкова е обещала след приемане на проекта от общинския съвет, Столичната община да финансира подобренията на площта за посещения.

Това съобщи в мобилното студио на Радио София районният кмет на „Витоша“.

По думите на Теодор Петков проблемът с канализацията е много съществен и от години. Средствата за канализации в Столичната община през тази година са над 100 млн. лева, половината от тях са за район „Витоша“.

Ще се започне през пролетта от „Драгалевци“, където няма нито един метър канализация. Ще се продължи в „Симеоново“.

Също през пролетта се очаква да започне изграждането на първата детска ясла в кв. „Бояна“.

Красимир Мунев, жител на „Бояна“ постави на дискусия в ефира проблема с нередовното или некачествено сметоизвозването в квартала.

В отговор Теодор Петков отбеляза, че проблемите със сметоизвозването не са само в кв. „Бояна“, а в целия район „Витоша“.

„И аз не съм доволен. Хората не знаят, че районният кмет няма никакви правомощия относно възлагането и контрола на тази услуга, включително и за снегопочистването.“

Когато се налага, по този въпрос от районната администрация сигнализират в Столичния инспекторат. Договорът на фирмата оператор приключва догодина. При следващия 7-годишен период ще бъдат заложени по-строги санкции, допълни кметът на район „Витоша“.

Божидар Янев, кметът на район „Витоша“ Теодор Петков и Красимир Мунев, жител на „Бояна“

В момента е на път да се реализира проект за велоалея от „Витошка“ до Витоша по предложение на общинския съветник Симеон Колев.

Той разясни, че тази велоалея започва от кръстовището на бул. „Витоша“ с „Патриарх Евтимий“, преминава през НДК, пешеходния Мост на влюбените, музея „Земята и хората“, културния център „Топлоцентрала“, през Южния парк, ул. „Костенски водопад“, „Тодор Каблешков“ и бул. „България“ и така до самото подножие на Природен парк „Витоша“.

„Никъде не се създават допълнителни улици. Използваме цялата съществуваща инфраструктура и единственото, което трябва да направим, е да я подобрим“, подчерта Колев.

След обследване ще стане ясно къде какво трябва да се оптимизира – настилки, подобряване на зеленината, осветление, указателни табели.

По проекта в район „Витоша“ промените също няма да се съществени, потвърди Теодор Петков. Те ще се изразят предимно в изграждане на тротоари там, където в момента няма, обясни кметът.

Чуйте разговорите в мобилното радиостудио на Божидар Янев.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.