Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Тодор Булев: Културните аспекти на архитектурата да се обхванат в специален закон

| обновено на 22.10.21 в 13:47
архитект Тодор Булев
Снимка: Ани Петрова

Проблемите на културните аспекти на архитектурата трябва да бъдат обхванати в специален закон за архитектурата. В този специален закон архитектурата ще се разглежда като културна ценност.

Защо е необходим закон за архитектурата?

Темата коментира в “Законът и Темида“ арх. Тодор Булев, председател на САБ.

“Архитектурата е една много сложна и много странна материя. Като характер и дейност е насочена преди всичко към създаване на определени природни, социални и човешки качества в сградите, които правим и селищата, в които живеем.

Може да се каже, че тя обединява философия, техника, изкуство, технически умения и познания за човека най-вече.

Именно тази сложност на архитектурата прави така, че тя трудно да може да се осмисли, да се овладее и разбере като едно специфично явление. Тази специфичност води до това, че нейната обществена регулация е разпиляна в множество актове и в различни закони, всеки от които третира някакви елементи от нея, но нито един не я третира като една комплексна същност."

Права и задължения на архитекта – има ли яснота

"Една от темите тук е общественият статут на архитекта. Смисълът на понятието архитект като един водач в целия оркестър от хора, участващи в проектирането и строителството, в момента е доста на заден план.

Ако сега се обърнем към начина, по който се одобряват проектите, знаем, че там действа принципът на законосъобразността. Това, което е описано в Закона за устройство на територията, това е важното в случая и по него се гледат проектите. Понятията като социална и естетическа ценност не спадат към тази законова рамка. Този Закон регулира по-скоро имуществените отношения и правата по отношения на използването на пространството."

Повече за потребността от специален Закон за архитектурата можете да чуете от арх. Тодор Булев в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени