Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футуролози и IT специалисти коментират

Да не пренебрегваме рисковете от смесването на виртуална и материална реалност

Някои вече крачат с усмивка към виртуалната реалност
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В контекста на сриване на платформите и свидетелстване за реч на омразата и алгоритми за пристрастяване от Франсис Хауген, Фейсбук обяви мега проект: разработване на Метавселена.

Това може да е маркетингов трик, заради сериозно наранен имидж. В същото време компанията наистина иска да се превърне в нещо такова и вероятно има известна готовност, коментира пред Радио София футурологът Мариана Тодорова. Ще се започне с по-семпли технологични решения, с очила и някакви виртуални преживявания, близки до вече съществуващите. И ще се върви към смесена интеракция с холограми и реални образи, ще се създават и усети за мирис и осезание.

„Това е примамливо и опасно за самите хора, защото създавайки дигитален близнак на нашата действителност, може да се стигне изкуствен интелект да влияе на материалната реалност, управлявайки дигиталната.“

Вчера Тръмп обяви своята социална мрежа и направи ръст от 400% на акциите на компанията. Нормално е Фейсбук да държи такъв жокер в ръкава си, с който да ощастливи своите акционери, коментира дигиталният специалист Александър Ненов.

„Изглежда обаче, че сочат правилната посока, но залъгват да минем по грешна отбивка - образно допълни експертът. - Ще стане не това, което виждаме по филмите – шлемове и очила, а описаното от фантастите копиране на информация в нашите мозъци.“

Според IT специалиста Константин Василев много компании виждат, че времето за метавселената идва.

„Covid пандемията показа на хората, че много от нещата, които сме правили във физическия свят, могат да ги изпълняват и във виртуалния. Разбират, че това е полезна алтернатива на много човешки дейности. Може би от Фейсбук“ са сравнително най-близо до нещо като метавселена.“

Василев сравни Фейсбук с цигарите, които се продават и пушат, въпреки че имат предупредителен надпис на опаковката.

Според експертите социалните мрежи в пандемията доказаха колко много изкривена информация е в обращение. Те не се борят с фалшивите новини, които са опасни за здравето и живота, а по-скоро – срещу политики.

В днешно време вече всеки човек може да бъде медия и това детронира учени и авторитети, коментира Мариана Тодорова. Информацията лесно се изкривява, а регулациите безнадеждно много изостават.

Да вземем максимума от технологиите, но винаги да се предупреждаваме от рисковете, които ни съпътстват.“

Чуйте разговорите на Ива Дойчинова с Мариана Тодорова, Константин Василев и Александър Ненов.

  • Фейсбук планира да промени името си, за да отрази фокуса на компанията върху изграждането на „метавселена“, съобщи порталът Verge, позовавайки се на отлично информиран източник.
    Новото име се пази в строга тайна и дори не всички членове на ръководството го знаят.

  • Според създателя и изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг, „метавселената” ще предостави големи възможности за изява на хора с творчески професии, и на тези, които искат да живеят, работят и да се забавляват далеч от центъра на града.

  • Във връзка с това компанията планира да наеме 10 000 души в Европейския съюз, за да разработят метавселената, собщи Би Би Си.

  • „Метавселената има потенциала да помогне за отключване на достъпа до нови творчески, социални и икономически възможности. И европейците ще я оформят още от самото начало“, се казва в публикация на Фейсбук.

  • Въпреки че е сред големите приоритети на Зукърбърг, смята се, че истинската идея за метавселената ще отнеме още 10 до 15 години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!