Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ВАС остави в сила забрана за строителство в Каваците

Снимка: Pixabay

Върховният административен съд потвърди решение на Административния съд в Бургас, с което се забранява строителството на хотел на Каваците.

Постановлението е свързано с решение на  директора на Регионална инспекция по околната среда и водите, по повод строителство на сграда за отдих  в местността Каваците.

Причината е, че в рамките на имота е установено наличие на сиви дюни.

Експертизите са  на фитоценолог от БАН и на главен експерт по биологично разнообразие към дирекция Природен парк „Странджа“.

Имотът, за който се спори, спада към терените, чиито качествени характеристики съответстват на характеристиките на природните местообитания на стабилизираните сиви дюни.

Решението е окончателно.

Това е третото административно дело, по което върховните съдии се произнасят в защита на сивите дюни в местността Каваците. Предходните две са № 3188 от 2020 г. и 2755 от 2020 г. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР