Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Viriditas – самостоятелна изложба на Гергана Петрова

Снимка: @koopsofia

Гергана Петрова е фотограф и визуален артист, която наскоро заменя космополитния Берлин със София. В последната си изложба Viriditas, открита на 14 октомври в галерия КО-ОП, обект на изследване за младата авторка е взаимодействието на съвременния човек с природата.


„Целта на живота е да живеем в хармония с природата“ – Зенон е написал преди повече от 2000 години. А сякаш с годините се отдалечаваме все повече от тази цел.

Повече от всякога експлоатираме ресурсите на Земята, омагьосани от технологичен и икономически прогрес. Богати бизнесмени се развличат строейки ракети, които ги разхождат в космоса, и все някога ще ги отведат до Марс.

А защо не и по-далеч? Глобалната пандемия ни показа какъв е животът по време на изолация-преминаващ пред дигиталните ни устройства, с които работим или почиваме, и колко зле се отразява това на психическото ни здраве.“


Така младата художничка допълва изображенията си - пътуване в света на онова, което е успяло до оцелее, въпреки нашето въздействие. Частици природа на няколко километра от града, но толкова далече от съзнанието на модерния градски човек.

Чуйте какво още разказа Гергана Петрова за изложбата си за предаването „Заедно след полунощ“.

Снимки: галерия КО-ОП/ФС
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.