Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Събитието“ с Голямата награда на „Синелибри“

"Събитието" на Одри Диван е големият победител от седмото издание на кинолитературния фестивал "Синелибри"
Снимка: „Синелибри“

Филмът "Събитието" на Одри Диван е големият победител от тазгодишното седмо издание на кинолитературния фестивал "Синелибри". Това стана ясно на официалната церемония по награждаване, която се състоя в Зала 1 на Националния дворец на културата . Лентата "Събитието" е носител и на "Златен лъв" във Венеция и е адаптация на едноименния роман на Ани Ерно. Сюжетът проследява животът на млада студентка - Ан във Франция през 1963 година, която забременява случайно и е изправена пред невъзможността да продължи образованието си и да се изправи срещу срама и болката на аборта, дори и да трябва да заплати тази цена със затвор. В конкурсната програма на седмото издание на "Синелибри" приза на "Събитието" бе присъден от журито в състав от Гийом Лоран, Бурхан Курбани, Каролин Бонгран, Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Седмото издание на кино -литературния фестивал премина под мотото "Божествена комедия", като почит към Данте Алигиери, 7 века след смъртта му. За всички любители на седмото изкуство програмата на Синелибри ще бъде активна до края на месец октомври с прожекции и съпътстващи събития.

Жаклин Вагенщайн и журито на СинелибриИзлъченият на вчерашната церемония филм „Денят на флага“, в който Шон Пен дели екран със собствената си дъщеря Дилън Пен, пристигна у нас веднага след шеметната си премиера на кинофестивала в Кан. Филмът интерпретира действителната история на журналистката Дженифър Вогел, разказана в автобиографичната й книга „Истинската история за фалшивия живот на баща ми“.

Гийом Лоран се срещна с българската публика. “Невероятната съдба на Амели Пулен” е филм по негов сценарий, който му носи огромен успех. Той е дело на режисьора Жан-Пиер Жоне, който превръща актрисата Одре Тоту в световна звезда. Оттогава насам тандемът е работил по няколко филма заедно. А преди да се свърже с него и да започне работа в киното, Гийом Лоран споделя, че се е занимавал с театър в аматьорска трупа. Постепенно магията на киното го е спечелила и днес Лоран непрекъснато преоткрива магията на седмото изкуство, и като председателя на журито на „Синелибри“ тази година.

„На първо място искам да кажа, че много се радвам, че съм с Вас тук в България в този труден период и момент на криза и да благодаря на организаторите в лицето и на Жаклин Вагенщайн, защото никак не е лесно да се организира такова нещо по време на криза. А ние имаме възможност да видим тези прекрасни филми. Нашата работа е предимно да споделяме, киното е споделяне, и през целия ден докато оценявахме филмите отново се убедихме, че има такива прекрасни филми и шедьоври, създадени с толкова много страст, това са наистина едни прекрасни моменти на споделяне със съмишленици. В момента хората се страхуват от кризата, и въпреки че понякога този страх е рационален, а друг път е глупав, ние чрез киното и изкуството можем да покажем красотата на ежедневието.“

Чуйте репортаж от пресконференцията с основателя и артистичен директор на Синелибри – Жаклин Вагенщайн и с председателя на журито - френския сценарист, с награди БАФТА и Люмиер – Гийом Лоран.

Снимки – „Синелибри“
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени