Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Призовавам за съзнателност, за разбиране на това, което прави правителството

Румен Радев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев призова за разбиране към мерките на правителството, свързани със зеления Covid сертификат. Той каза това пред журналисти след края на Европейския съвет.

Президентът припомни показателите, дадени от  председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, а именно че средният процент на ваксинираните в Общността е над 75 на сто, като за доста страни-членки той е над 90.

"Тя дипломатично не спомена България и Румъния", каза президентът:

"Изключително тревожно е това, което става в Румъния. Говорих и с президента Клаус Йоханис. Болниците вече са абсолютно претоварени, бързата помощ, лекарите. Призовавам за съзнателност, за разбиране на това, което прави правителството. Да, подлежи на критика в някои аспекти за начина на въвеждане на тези мерки, но ние трябва да направим всичко възможно да не допуснем такъв пик", добави президентът.

На въпрос на "Хоризонт" ще свика ли консултативния съвет за национална сигурност във връзка с нарастващия брой Covid случаи, той отговори:

"Да, аз бих свикал, но трябва да имаме насреща ясни позиции".

В Брюксел държавният глава припомни още, че делът на зелената енергия в общия енергиен микс на ЕС е едва 38 на сто, като досега не е намерен устойчив начин за нейното съхранение. Той подчерта:

"Решенията за неглижиране на този вид енергия са твърде прибързани в тази обстановка. Затова и се приема настояването на тези десет държави, сред които и България, ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати като "зелени енергии" и очакваме във втория акт на Европейската комисия през ноември това да стане факт".

Във връзка с решението на Русия да закрие представителството си в НАТО, президентът каза, че диалогът трябва да продължи и че се движим в процес, от който нито една от страните няма полза.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!