Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дигиталното образование уврежда зрението на децата

Доц. Виолета Чернодринска съветва да не стоим близо до екрана на компютрите и телефоните

Доц. Виолета Чернодринска
Снимка: Мая Данчева

„Дигиталното, онлайн обучение се смесваше и продължава да се смесва с гледането на телефона в почивките -  междучасията  и така децата се оказва, че по 10-12 часа на ден стоят и гледат на лаптопа и таблета, чрез който се провеждат учебните занимания, а в междучасията си гледат телефона и общуват с приятелите си пак по дигитален начин. Това не може да не се отрази на детските очи и ми прави впечатление в практиката ми, че ежедневно идват деца с оплаквания типични за така наречения coputer vision syndrome, който включва редица симптоми като сухота в очите, главоболие, раздразнение, размазано зрение, болки в гърба, в ръката, с която децата държат мишката и това е един синдром, за който напоследък много се говори за него“, каза за БНР доц. Виолета Чернодринска.

„В съвсем ранна възраст може да се установи дали има запушване на слъзното каналче. Това е много често срещано заболяване при новородени и на 8-9 месеца можем да определим има ли някаква аномалия в диоптрите, трябва ли да носи очила“, допълни в предаването „Нощен хоризонт“ доц. Чернодринска.

Тя заяви, че при продължително стоене пред екрана децата започват да мигат.

Децата и учениците ми прави впечатление, че гледат телефоните си от много близко разстояние. Не знам как виждат от толкова близко разстояние екрана. Опитайте се вие от 20 сантиметра в продължение на 2 часа да гледате екрана, такова главоболие ще получите, докато децата масово гледат телефоните от много близко разстояние, в следствие на което очите им изключително много се напрягат да виждат от толкова близко разстояние".


Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР