Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алена Иванова: Наблюдава се спад на търсещите убежище във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По последни данни на Министерството на вътрешните работи на Великобритания се наблюдава спад на търсещите убежище. Зачестилите напоследък прекосявания на Ламанша с малки лодки грабват вниманието на медиите и пораждат загриженост за съдбата на мигрантите. Най-много молби за закрила във Великобритания се подават от граждани на Сирия, Ливан, Иран, Афганистан и Судан.

Това каза пред БНР Алена Иванова е ръководител на кампании в британската НПО "Възможна е друга Европа", която активно се включи в защитата на правата на мигрантите, които достигат Британските брегове през Ламанша. Тя подчерта, че в Германия и франция има много повече молби за бежански статут:

"Мотивът на хората, които се стремят да достигнат точно до Великобритания, е, че вече имат връзки с държавата - много от тях вече имат членове на семейството там, други са работили, примерно с британските военни служби в Афганистан, знаят езика, а донякъде това е и наследство от колониалното минало на Великобритания". 

Миграцията беше една от причините малко повече от половината британци да гласуват за Брекзит. Въпреки това, само това лято 16 хиляди мигранти са се опитали да достигнат бреговете на Острова през Ламанша. За много от тях тези 40 километра се оказаха непреодолими - британската брегова охрана връща гумените им лодки обратно към Франция.

С напускането на Европейския съюз Обединеното кралство вече няма задължението да се придържа към Дъблинското споразумение, което макар и остаряло и неадекватно на променената реалност в Европа, урежда третирането на пристигащите на територията на ЕС мигранти. И точно това се оказва много примамливо за мигрантите, особено за онези от тях, които не търсят политическо убежище, а по-добри икономически условия за живот. Именно, защото Великобритания като държава извън ЕС не е длъжна да връща пристигналите към онази страна от съюза, чиято граница първо са пресекли мигрантите. Много често това е България.  

"Темата с мигрантите е превърната в доста значителна, която печели гласоподаватели. Политиците печелят точки пред избирателите си, като представят колкото може по-твърди мерки срещу мигрантските общности. Проблемът е, че много от предложенията, с които излиза Хоум офис, са в нарушение на Конвенцията за правата на човека, защото граничната полиция и спасителните служби имат задължение да помагат на хора, които са в беда ... А те предприемат мерки, които съзнателно водят до застрашаване на живота на хора - във водите на Великобритания и на Франция. В последните 20 години има регистрирани над 300 смъртни случая, а много от тях остават и нерегистрирани", каза още Алена Иванова.

Интервюто на Веселин Паунов с Алена Иванова в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени