Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Алексиева прекъсна самсара

Елена Алексиева е големият победител във второто издание на НЛН „Йордан Радичков“ 2021

Снимка: личен архив

Символично е заглавието на новия сборник с разкази на Елена Алексиева „Прекъсването на самсара“. Той се нарежда в чудесната поредица на нейните книги с разкази, започнали ударно с „Читателска група 31“, както и след много силния ѝ роман „Свети вълк“. Има обаче и нещо ново, което надгражда писането на авторката, при това по ненатраплив и дори незабележим на пръв поглед начин. Сякаш тя е прекъснала песимистичната настройка към света и го гледа с други очи, някак по-милостиво, въпреки че тук отново се срещаме с иронията, която съпътства къде по-скрито, къде по-явно и досегашното ѝ творчество. 

Дано литературните критици обърнат повече внимание на неоспоримия талант на Елена Алексиева и да анализират по-обстойно книгите на една несъмнено от европейско ниво писателка. Но не по-малко важно е, че отзивите на читателите за сборника са възторжени и в синхрон с възхитата на редактора ѝ Борис Минков, който пише: „Като редактор много отдавна не бях чел книга с такова вълнение и нарастващо удоволствие“. Прочетете тази книга.

За своя сборник с разкази „Прекъсването на Самсара“ Елена Алексиева е големият победител във второто издание на НЛН „Йордан Радичков“ 2021. 

Снимки – личен архив и изд. Жанет 45

Чуйте Елена Алексиева в запис от представянето на „Прекъсването на самсара“ в Литературен клуб „Писмена“ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Елена Алексиева е писател и преводач. Автор е на романите: „Рицарят, дяволът, смъртта“, „Тя е тук“, „Нобелистът“ и „Свети вълк“; сборниците с проза: „Читателска група 31“, „Кой?“, „Синдикатът на домашните любимци“, „Приказките на господин Кабода“; драматургичните сборници: „Ангелски огън“, „Жертви на любовта“, както и „Бримка на сърцето“ – дебютна поезия. 

Някои от нейните романи, разкази и пиеси са превеждани на френски, английски, руски, испански, полски, унгарски, сръбски език. Пиесите ѝ са поставяни на сцените на Народения театър „Иван Вазов“, Театър 199, Театър „София“ и Пловдивския драматичен театър „Н.О. Масалитинов“. Алексиева е носителка на „Икар“ (2015) за пиесата „Мадам Мишима“, а с пиесата си „Терапевтът“ взе приза за съвременна българска драматургия „Аскеер“ (2013). 

Получила е и Наградата на Обществото на независимите театрални критици през 2014 година за постановката „Глас“. Наградата „Хеликон“ (2006) е знак за висока оценка на сборника с разкази „Читателска група 31“. Романът „Свети Вълк“ от Елена Алексиева е удостоен с една от най-престижните български литературни награди – Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ - 2019. Елена Алексиева е големият победител във второто издание на НЛН „Йордан Радичков“ 2021. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна