Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Кацаров: Детските градини и яслите няма да бъдат затваряни

Антигенният тест за зелен сертификат, няма да е по-скъп от 10 лева

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС, архив

Детските градини и яслите няма да бъдат затваряни при никакви условия, категоричен беше здравният министър Стойчо Кацаров в интервю за Нова телевизия. Той коментира възможността за връщане на учениците в класните стаи той заяви:

„Сега обсъждаме други възможности, щадящи тестове за деца обсъждаме с родители и с министерството на образованието. Това е възможност да ни помогне да ги върнем присъствено в училище.

Ако се възприеме подходът, то няма как и учителите да не покажат документ, че са преболедували, че са се тествали или че са ваксинирани“, каза Стойчо Кацаров.

Антигенният тест, след който хората могат да получат зелен сертификат, няма да е по-скъп от 10 лева, каза още здравният министър:

„Ние осигуряваме тестовете, но пробовземането ще си го плаща всеки сам. Пределната цена, на която ще се сключват тези договори е 10 лева за пробовземане. Възможно и се надявам да бъде по-ниска от нея, лабораториите не могат да искат повече от 10 лева, по-малко могат.

Отделно от това работодателите биха могли в колектива, който работи, само да организират тестването, от медицинско лице, разбира се. Те тогава няма да могат да издадат сертификат, но ще могат да го използват като филтър, ако някой от тях е болен, да го върнат и да не влиза, за да не застрашава останалите. Ако искат сертификат, ще трябва да го направят в оторизирана за това лаборатория“, каза Кацаров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени