Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жители на село Лозен протестираха срещу ферма за насекоми

2
Протестът пред кметството на село Лозен
Снимка: БГНЕС

Жители на село Лозен излязоха на протест срещу инвестиция, свързана с дейността на ферма за насекоми.

Протестът беше под надслов „Лозен иска да диша“ и беше организиран от Сдружение „Развитие за Лозен“, което посочва, че този вид производство е със статут на екарисаж.

Дейността на фирмата е свързана с развъждането на мухи и техните ларви, от които се извлича протеин, използван в биокозметиката и биоторовете.

Росен Маринов от Сдружение „Развитие за Лозен“ заяви:

„Това производство само по себе си е иновативно, има бъдеще, ние го подкрепяме като производство, но в повечето държави то е приравнено със статут на екарисаж и изнесено на минимум 8-10 километра от населените места“.

Фирмата се опитва да премести производството си от град Елин Пелин, където за година и половина постоянно е имало изпускане на силни миризми. Те влошават околната среда и качеството на живот до пълна нетърпимост, поясни Росен Маринов.

„След като вземат решение да се преместят заради общественото недоволство в Елин Пелин, съвсем тайно и по бърза писта успяват да вземат от РИОСВ писмо, в което РИОСВ им казва, че няма нужда от оценка по ОВОС. Вземайки писмо от Агенцията по храните, отиват в районна администрация Панчарево, на 30 септември си подават документите и след три работни дни, забележете – хората за един гараж чакат по три месеца, след три работни дни за завод за мърша те получават разрешение за строеж.“

Фирмата заобикаля закона и пропуска общественото обсъждане, подчерта Росен Маринов. Той заяви, че следващите протести ще бъдат пред РИОСВ и Агенцията по храните.

Жителите на Лозен са готови за гражданско неподчинение и блокиране на автомагистрала „Тракия“, за да се запази въздухът чист в селището.

Снимка: БГНЕС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Галерия