Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа:

Що е то енергийна общност и как ще помогне тя за зеления преход?

Община Бургас има проект за отопление на детска ясла с геотермална енергия

| обновено на 25.10.21 в 12:55
Снимка: stroiteli.bg

Заради климатичната криза, пред която е изправен светът, преминаването към енергийна система без изкопаеми горива в Европа, е повече от спешно. Директива за енергията от възобновяеми източници определи като задължителна обща цел на ЕС за 2030 г. най-малко 32 % енергия от възобновяеми източници. Проучване показва, че половината от гражданите на ЕС, включително местни общности, училища и болници, могат да произвеждат сами възобновяема енергия до 2050 г., задоволявайки 45% от енергийните си нужди.

Отделни хора, общности, градове и местни власти работят усилено в тази насока. Те повишават контрола и производството на собствена възобновяема енергия и по този начин ускоряват преминаването към демократична и децентрализирана енергийна система.

Теодора Стоянова, част от екипа на "Грийн пийс" в България и координатор на кампанията "Климат и енергия", в последните 7 години следи темата  за изменение на климата и необходимостта от енергийен преход и транспормация на енергийната система на България. Какво представляват енергийните общности посочва тя:

"Енергийните общности са различни видове обединения на хора, организации с цел производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, която енергия да служи за нуждите на дадената общност като излишъкът може да бъде отдаван обратно към мрежата и по този начин енергийната общност да придобива средства за проекти-икономически, екологични, които са свързани с подобряване на цялостната среда в общността. 

Енергийните общности са много повече от това да се произвежда възобновяема енергия. Те създават нови икономически парадигми. И примери от Европа:

"Барселона енергия" е интересен пример, в който местната власт, общината, е собственик на комунална услуга за предоставяне на електроенергия като целта е хората и местната власт да разбият монопола на големите корпорации и да започнат да участват в енергийната система на своя регион. Във Великобритания също има интересен пример, в който благотворителна организация става един от учредителите на подобна общност."

Проекти за възобновяема енергия, притежавани от група граждани или енергийни общности, почти не съществуват у нас, а причината-липсата на ясна и надеждна нормативна уредба за подобни проекти. И все пак добри примери има, посочват от "Грийн пийс". Община Бургас разработи проект за половин милион лева за отопление на детско заведение с геотермална енергия. Какво се предвижда обяви заместник-кметът с ресор образование Йорданка Ананиева:

"Изграждането на помпена инсталация с геотермална енергия за охлаждане и отопление на детска ясла №3-тя е една от най-големите и там се отглеждат деца от 8 месеца до 3 години. Инсталацията ще ползва термалните води в дълбочинна форма, сондажите ще осигуряват отопление от +5 до 23 градуса, дълбочината на сондажа ще е от 100 до 120 метра. Оползотворената от земята топлина чрез тръбна мрежа достига до колектор, чрез който ще се разпределя. Зелената енергия е по-здравословна и екологично чиста."

Местната власт може да съдейства за активирането на подобни енергийни общности, препоръчва Теодора Стоянова от екипа на "Грийн пийс". 

#РестартирайЕвропа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна