Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Художници промениха с инсталации знакови места във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Във Велико Търново петима художници от артгрупа „ДупИни“ промениха със своите скулптури и художествени инсталации знакови места по пътя на туристите в стария град. 

Пет артинсталации промениха запустели фасади, руини от съборени къщи, но и знакови исторически и културни обекти в старинния квартал „Варуша – Юг“ във Велико Търново. Творбите са на художниците от група „ДупИни“ и са направени на тазгодишния им пленер в село Габровци.  

Абстрактни геометрични дървени структури е поставил Орфей Миндов пред лапидариума на Археологическия музей. Те са като вход-изход към миналото и настоящето, поясни творецът: 

„Предизвикателството е не само мястото, а по-скоро експонацията в активни градски среди, в активни пространства, там, където е директният контакт със зрителя, защото за мен изобщо изкуство в градска среда почти липсва в България“. 

Сини керамични цветя е монтирала сценографката Лидия Къркеланова върху Клуба на културните дейци до Колю-Фичевата църква „Св. св. Константин и Елена“:

Когато човек минава по тези стълби, може да погледне, ако не си гледа само в краката, да погледне нагоре и да си каже: А, сини телефончета, една изненада. Но предполагам, че ще му стане приятно и за мен това е предостатъчно като някакъв очакван ефект“.   

Свои инсталации представят в стария град и художниците Румен Димитров, Катерина Милушева и Румен Рачков. 

Проектът им е подкрепен от общинската програма „Изкуство и култура“. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР