Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Велико Търново търси кредит за два обекта с еврофинансиране

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Община Велико Търново ще търси банков кредит за един милион и сто хиляди лева, с който да покрие недостигащите пари за изграждането на два инфраструктурни обекта в града. В противен случай местната власт може да загуби европейско финансиране за вече изпълнени 24 обекта.

Недостигащото финансиране е за изграждането на кръговото кръстовище до летния театър и за буферния паркинг в бившето сержантско училище.

При проведените от Община Велико Търново обществени поръчки за двата обекта бяха сключени договори на едни цени, но след това фирмите-изпълнителки изпратиха писма до общината, че договореното финансиране няма да стигне, защото през последните две години, докато се провеждаха процедурите, поскъпнаха строителните материали, увеличени са и заплатите в строителството.

От Общината изпратиха предложение до Общинския съвет първоначално с искане за да бъде изтеглен кредит от 1,9 милиона лева за двата обекта, но след три дена се оказа, че администрацията е сгрешила с 800 000 лева.

За обектите има отпуснато и европейско финансиране, което не достига. Казусът ще се решава идната седмица от общинските съветници.

Ако не бъдат изпълнени кръговото кръстовище и паркингът, пред риск са други обекти, които са в същата група с европейско финансиране, посочват от Общината.  Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.