Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изтича срокът на „Топлофикация София“ за плащане на дълга към „Булгаргаз“

Снимка: БГНЕС, архив

Срокът, който бе поставен от „Булгаргаз“ на „Топлофикация София“, да изплати задълженията си, изтича днес. Столичното дружество дължи 131 милиона лева на газовото дружество, което предупреди, че ще спре подаването на газ.

Президентът Румен Радев и министри проведоха среща с участието на държавните енергийни дружества, държавния регулатор, работодатели, синдикати и местната власт по повод кризата в енергетиката, след която председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев каза, че Столична община настоява за незабавни мерки за компенсация на „Топлофикация София“.

Според него общинското дружеството трябва да бъде компенсирано по същия начин и със същите средства, както всяка една частна компания.

По време на срещата служебният премиер Стефан Янев пое ангажимент проблемите на софийската „Топлофикация“ да бъдат обсъдени своевременно.

За програма „Хоризонт“ на БНР общинският съветник Прошко Прошков призова „Булгаргаз“ да не нагнетява напрежение.

„Топлофикация“ е незаменима част от енергийната система на София и на страната. Тя е част от критичната национална инфраструктура. Без „Топлофикация“ е невъзможно да съществува енергийната система на София.

Няма как да се спре подаването на газ от обществен доставчик, това би било саботаж срещу милион и половина граждани.

Изпратени са писма и се надявам да получим отговор за срещи със съответните министерства, Министерски съвет, независимия регулатор, за да се промени методиката, да се намерят резервите, тъй като в момента дълговата спирала става бездна за „Топлофикация“, без да има никаква вина самото дружество.“


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР