Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава акцията по разтоварването на „Вера Су“

Снимка: Румен Сарандев

Акцията по разтоварването на заседналия край местността „Яйлата“ кораб „Вера Су“ продължава днес. Целта е корабът да бъде максимално олекотен, след което да се направи пореден опит за неговото изтегляне от скалите.

Все още няма яснота по отношение на решението на турския собственик какви са намеренията му за кораба, след като преди няколко дни той заяви, че не може да изпрати екип за спасяването му, но и не го обяви за потънало имущество.

По време на акцията, започнала в петък и продължила повече от 35 часа, с непрестанна работа от кораба беше претоварена по-голямата част от азотния тор.

Заради втечненото му състояние товарът беше изпомпван на баржи и след това разтоварван на ферибота „Варна“. През нощта на събота срещу неделя беше направен опит за освобождаването от скалите на плавателния съд, но отново неуспешен.

По думите на изпълнителния директор на Морската администрация капитан Венцислав Иванов работата отново няма да прекъсва, докато времето позволява. Една от основните задачи е опазването на живота на всички, участващи в акцията по спасяването на кораба, тъй като подобни действия в морето са опасни, заяви още капитан Иванов.

Водолазен екип отново ще направи обследване на състоянието на плавателния съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени