Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните предложения на Байдън - ключ към победа на изборите за Конгрес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Камара на представителите Нанси Пелоси заяви, че очаква тази седмица  да се стигне до изглаждане на различията в редиците на демократите по социалните пакети на президента на САЩ Джо Байдън.

За демократите приемането на пакетите е от ключово значение за шансовете им за спечелване на изборите за Конгрес следващата година. В момента те държат минимално мнозинство в двете камари и междупартийните различия са предизвикателство. 

Едно от спорните предложения е пакет от средства, част от които са предвидени за климатичните промени. В най-добрия вариант за американския президент приемането на това предложение ще стане преди срещата за климата на върха в Глазгоу, която започва в неделя.

Според Белия дом през изминалия ден в дома си в щата Делауеър Байдън е провел „продуктивна дискусия” с двама ключови законодатели-демократи -  Чък Шумър и Джо Манчин.

Според Си Би Ес едно от първоначалните предложения в социалния пакет на Байдън предвижда глоби за тези компании, които не изпълнят поставените цели за чиста енергия и поощрения за тези, които ги изпълнят като Манчин е поддръжник на въгледобивната индустрия и е несъгласен е някои от условията.

За Си Ен Ен председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси отговори с „това е планът” на въпрос дали е възможно да се стигне до споразумение за гласуване на пакетите от мерки.

Единият от пакетите е инфраструктура и е на стойност 1,2 трилиона долара, а другият първоначално предложен за 3,5 трилиона долара за социални програми и такива в отговор на климатичните промени. По втория пакет стана ясно, че администрацията в Белия дом е готова да отстъпи и да го намали до около 2 трилиона долара. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна