Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците в Австрия се тестват сами

Защо се тестват учениците в Европа и защо у нас не се тестват

Валери Велев: Ако у нас не се тестват и ваксинират учителите, защо ще тестваме децата

Снимка: архив / Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Първоначално лошо беше обяснено на родителите какво точно представляваха тестовете. Ако сега ако се обясни смислено, това може да доведе и до по-добър резултат", посочи в "Преди всички" Пламена Николова от Националната мрежа на децата.

"Информацията трябва да бъдат поднесена правилно. Но трябва да бъдат съгласни за тестване тези родители, които искат децата им да посещават присъствено обучение", каза още Николова.

"Тестването на учениците ще е трудно, защото става дума за голям брой деца", коментира темата пред БНР и доц. Валери Велев от Детската клиника на Инфекциозната болница в столица.

По думите му основното правило е да са ваксинирани родителите и учителите.

"Ако учителите не се ваксинират или тестват, защо да се тестват учениците", попита доц. Велев.

Според него има различни видове тестове, като дискусионни са тестовете със слюнка.

"Защото те са и доста по-бавни. Не са като бързите антигенни тестове, които стават за 15 минути. Може тестовете със слюнка да са щадящи, но те не са и толкова достоверни, защото биха регистрирали заболяването при има много висок вирусен товар, ако става дума за едно много болно дете.

Аз оставам на тезата, че не трябва да тестваме всички деца на общо основание. Ако се тества дете, което е в контакт, трябва да е чрез бързите антигенни тестове. Не виждам защо министър Денков заяви, че той няма да позволи това докато е министър това, след като ние от години така тестваме грипа?", заяви доц. Велев.

"Имам приятели във Виена, те са с две деца - по-малко и в гимназиалните класове. Децата имат специална книжка, в която се събират стикерите от тестовете, които им се правят в училище и у дома. Тестовете се правят три пъти седмично", коментира за "Хоризонт" Нели Папазова за това как се процедира в Австрия по отношение на тестването на учениците.

"Първите два теста са антигенни, първият е в понеделник.  Децата си ги правят сами под наблюдението на учителя. Пак е със вземане на секрет от носа, но самите деца казват, че е безболезнено. Ако тестът е отрицателен, се слага стикер, който ти дава възможност 48 часа да посещаваш всички други закрити места.  Ако е положителен тестът, се правят още допълнителни тестове. Детето и класът се карантинират при положителен тест.

Последният тест е PCR - тест със слюнка и се прави в къщи. Те са безплатни, оставят се във всяка аптека или дрогерия, а вечерта семейството получава по имейла резултата, който им важи за 72 часа.

Но няма дискусия по тези правила и те се спазват.  Децата нямат нищо против тестовете. За по-големите деца - над 12 години, там мога да кажа, има и доста повече ваксинирани,  така че проблемът е още по-малък. Така изглеждат нещата и в много други европейски градове", разказа още Нели Папазова пред БНР.

Още по темите в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени