Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обществена поръчка за щадящи тестове за Covid-19

Кацаров: Искаме да върнем малките ученици в клас още следващата седмица

| обновено на 25.10.21 в 12:14
Снимка: БГНЕС

Учениците от 1-ви до 4-ти клас може да се върнат присъствено в училище още следващата седмица. Това обяви министърът на образованието Николай Денков. Планира се тестване на учениците и зелени сертификати за учителите.

Опит за връщането на децата в клас ще има още в понеделник, най-късно сряда. За да е безопасно връщането, учениците ще бъдат тествани, но със съгласието на родителите.

Тестовете може да се извършват и от учителите, за да не се допуска влизането на външни лица, поясни образователният министър Николай Денков.

„Ще се опитаме да се справим без доброволци, без родители. Ако се налага, някъде ще търсим съдействие, особено ако родителят е медицинско лице, има съответните познания, това би било чудесно, няма да откажем. Но това ще бъде по-скоро извънредна ситуация.“

Децата, чиито родители не са съгласни за тестване, ще учат онлайн. Организацията на преподаване в този случай ще се решава от всяко училище.

„Те ще учат вкъщи. Някои директори казват: По лесно ни е да стриймваме, други казват: Не, не можем да го направим, защото е слаба интернет връзката. Слаба е, не че е я няма, има я, но не е подготвено всички класове да бъдат онлайн“, каза Денков.

Планът поетапно връщане на всички ученици в училище, допълни здравният министър.

„Ако видим, че е създадена добра организация, ако видим, че този механизъм работи добре, продължаваме с учениците и от горните класове.“

Вече е изготвен проект на постановление, което ще се внесе в Министерския съвет, за осигуряване на 13 млн. лв. Те са предвидени за закупуване на тестове тип „близалки“. Обществената поръчка за тях ще бъде обявена още днес, поясни здравният министър.

„Ако тестът позитивира, детето да не влиза в учебна среда, докато не изтече 14-дневния срок. Така ще предпазим от заразяване други деца или хора от персонала на училището, а също така ще избегнем и карантинирането на цели паралелки“, обясни Кацаров.

Това според двамата министри ще осигури присъствено обучение при минимален риск.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР