Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Силвия Стефанова: Не сме подписали анекс за безплатните лекарства за Covid-19

Системата ни е пред срив заради наплива за зелени сертификати

Диагностично-консултативен център
Снимка: Ани Петрова

"За момента системата ни не работи във връзка с големият наплив от хора, които искат зелените сертификати, които идват за ваксина, не мога дори другите си рецепти да изписвам, изобщо не съм пробвала дали мога да издавам тези рецепти за Covid,  имаме голям технически проблем...", каза в "Преди всички" д-р Силвия Стефанова, личен лекар от Дупница във връзка с това, че от днес общопрактикуващите лекари могат също за изписват безплатните лекарства за пациенти с Covid-19. Те се поемат от НЗОК.



"Така че въпросите остават. Защото ние за тази дейност не сме подписали такъв анекс. Така се решават всички наши дейности - чрез анекс и тази дейност досега ни беше забранена. С едно изказване пред медия въпросите не се решават.

Според мен трябва да се изготви и подпише анекс за това да изписваме тези лекарства по НЗОК.

Искам да питам обаче управителя на НЗОК и на министъра на здравеопазването.  Дали ние ще изписваме тези медикаменти по препоръка на Covid зоните, или ние ще решаваме коя терапия да назначим? На този въпрос чакам отговор", заяви д-р Стефанова.

По думите на д-р Стефанова и списъкът с тези медикаменти е крайно недостатъчен. Там са само три групи медикаменти, част от тях инжекционни форми, които не могат да се прилагат в домашни условия. Списъкът е недомислен и направен явно от хора, които отдавна не практикуват медицина, каза още пред БНР лекарят.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна