Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Помощите за родители в неплатен отпуск ще са според броя на дните, в които са затворени училищата

Средномесечно броят на подпомаганите лица възлиза на 14 167 семейства

Заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска
Снимка: Пресцентър МТСП

Родителите на деца до 14 години, които не посещават училище, детска ясла или градина поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ в случай, че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

„Доходните критерии, на които е необходимо да отговарят, за да получат тази помощ възлиза на 150 % от минималната работна заплата за всеки от членовете на семейството. Доходът, ако е под 975 лева, семейството ще има право на такава целева помощ. Размерът на помощта се определя на база на бройката на децата и на база на броя на работни дни, в които децата не посещават училище, когато са въведени ограничения в училището за срок от 10 работни дни, тогава помощта за семейство с едно дете възлиза на 650 лева, за семейства с две и повече деца размерът възлиза на 975 лева. Когато ограниченията в училището са за по-кратък срок - от 6 до 10 работни дни, тогава семействата с едно дете получават 325 лева, а семействата с две и повече деца 487 лева и 50 стотинки. За срок до 5 работни дни от месеца помощта за едно дете е 162 лева и 50 стотинки, а за семейства с две и повече деца е 243 лева и 75 стотинки“, каза за БНР заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска.

Всички кандидатстващи за тази помощ за октомври и не по-късно от края на месец ноември трябва в Дирекциите за социално подпомагане да представят документи, че са в неплатен отпуск.

„Документи, свързани с трудовите им доходи, съответно други доходи от извършване на услуги с личен труд и такива за дейности  в областта на селското, горското и водното стопанство, стипендии, други доходи, защото те генерират доходи в общата база, влизат в тези доходни критерии, които са ограничителни. Необходима е служебна бележка от работодателя, че служителят не може да извършва работата дистанционни от вкъщи, не може да ползва платен годишен отпуск и че не получава парично обезщетени за временна неработоспособност“, допълни в предаването „Хоризонт до обед“ Клисурска.

Документът, че детето не посещава училище ще бъде предаден по служебен път.

Всички родители, които са подали своето заявления за получаване на тази месечна помощ, сега не е необходимо да входират нови заявления, подчерта тя.

„Средномесечно броят на подпомаганите лица възлиза на 14 хиляди и 167 семейства, общата сума, която е изплатена към момента възлиза на 57 милиона и 95 хиляди лева, но това е към дата 30 септември. От 1-ви октомври до 22 октомври са подадени едва нови 45 заявления и молби, но вероятно по-големият наплив от документи ще бъде в следващите дни“.Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.