Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Асоциацията на индустриалния капитал в България с препоръки за Бюджет 2022

Снимка: Ани Петрова

Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява в държавния бюджет за следващата година да се гарантира финансирането на Covid мерките в подкрепа на икономиката, на последствията от енергийната криза и подобряването на бизнес средата.

До момента Министерството на финансите не е представило актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода до 2024 година, което допълнително затруднява планирането в икономиката, се казва в позиция на бизнес организацията.

Асоциацията на индустриалния капитал излезе с препоръки към Бюджет 2022, за да бъде своевременно осигурено в него финансирането на най-важните политики през следващата година, които според работодателската организация са осигуряването на средства за противодействие на последиците от Covid кризата, за преодоляване на икономическата и енергийната криза, както и подсигуряването на политики за подобряване на бизнес средата и осигуряване на икономически растеж.

Бизнесът обаче е притеснен от факта, че Министерството на финансите все още не е предоставило актуализираната средносрочна прогноза за периода 2021 - 2024 година, което затруднява прогнозирането на макрорамката за развитието на българската икономика през следващата година.

Затова бизнесът прогнозира, че икономиката ни няма да се възстанови бързо, а брутният вътрешен продукт може да достигне или надмине предкризисните нива от 2019 година едва през 2022-ра.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР