Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Добрич остави в ареста двамата германци, обвинени в убийството на трети

Снимка: Мая Щърбанова

Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ постанови Окръжният съд в Добрич за двамата германци, обвинени в убийството на свой сънародник. Тежкото криминално престъпление е извършено в село Соколово, община Балчик, където са живели и тримата немски граждани. Първоначално досъдебното производство, повдигнато от Окръжната прокуратура в Добрич, е започнало за отвличане с поискан откуп от 100 000 лв., като в хода на разследването е бил открит трупът на изчезналия 59-годишен мъж. 

Окръжният съд в Добрич остави за постоянно в ареста Ралф Кристиян и неговия син Тим Кристиян, срещу които е повдигнато обвинение за убийството на Карстен Менке по особено мъчителен за жертвата начин и с користна цел. Заради тежкото престъпление и опасността двамата предполагаеми извършители да се укрият съдът не прие искането на техните служебни защитници за по-лека мярка „домашен арест“. В съдебната зала 23-годишният Тим Кристиян, който заради постъпване в клиника за психиатрично лечение, е без образование, заяви, че съжалява за стореното. В съда стана ясно и че неговият баща вече е бил осъждан в Германия. 

Предвиденото наказание за двамата немски граждани е лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна.  

Постановеното от Окръжния съд в Добрич може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Апелативния съд във Варна.


Историята

Съпругата на жертвата получила ултимативно писмо с искане за паричен откуп в размер на 100 000 лева, който да бъде събран в срок от 48 часа. Бележката била придружена от биологичен материал, върху който бил поставен пръстен, принадлежащ на отвлеченото лице. 

След получаване на сигнала за отвлечен чужд гражданин, веднага в разследването с отделни задачи били включени и служители на териториалните структури на ДАНС и на ГДБОП. За броени часове е разкрито друго тежко умишлено престъпление - убийството на германския гражданин. Задържани били двамата германци.  Открито било и тялото на жертвата. 

Апелативният прокурор на Варна изказа благодарност на своите колеги от Окръжната прокуратура в Добрич, служителите на МВР, ДАНС и ГДБОП за усилията им по разкриването, документирането и събирането на доказателства за извършеното тежко криминално деяние.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна