Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диян Стаматов: Нужни са 2-3 месеца гратисен период за зелените сертификати в образователната система

Децата от 1-ви до 4-ти клас да се върнат бързо и безопасно в клас, иска директорът на 119-о СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“

Диян Стаматов
Снимка: Facebook/Диян Стаматов

Трябва да се приложи адаптивен или гратисен период за зелените сертификати в образователната система и той да бъде не по-малко от три месеца, смятат училищни директори, чието мнение пред Радио София заяви Диян Стаматов.

Той е директор на 119-о СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“, в което от четвъртък (21 октомври) до момента обучението в е в дистанционен формат, изцяло в електронна платформа.

Организацията е много по-различна отколкото при присъственото обучение, но това е единствената възможност, допълни Стаматов.

Около 30% от преподавателите в учебното заведение са преболедували Covid-19, 50 на сто са се ваксинирали, останалите ще трябва да се тестват, ако отново се премине на присъствен режим със зелен сертификат.

Според Стаматов от настоящата ситуация най-потърпевши са децата от 1-ви до 4-ти клас. Те се нуждаят и от присъствието на родител, което пък се отразява икономически и социално на семействата. Тези първи класове трябва бързо и безопасно да се върнат в клас. Когато има грипоподобни симптоми, децата не бива да се изпращат в училище.

Ако се наложи връщане, предвижда се тестовете на децата да се правят два пъти седмично с неинвазивни методи, чиито резултати ще са ясни до 10 минути, допълни директорът.

Чуйте разговора с Диян Стаматов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени